Spišská Nová Ves ponúka možnosti zimného oddychu

31.01.2013 Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves (TS) - Milovníci aktívneho oddychu môžu počas zimných mesiacov svoj voľný čas využiť aj na bežecké lyžovanie. V Spišskej Novej Vsi a okolí majú na výber hneď niekoľko bežkárskych tratí. Lesný športový areál Grajnár sa nachádza 18 km od mesta Spišská Nová Ves v smere na Rožňavu. Zo západnej strany susedí s Národným parkom Slovenský raj, ktorý je druhou najnavštevovanejšou destináciou Slovenska. Z východnej strany susedí s hrebeňom Javora a Pálenice.
Pred zimnou sezónou 2012/2013 prebehla celková obnova areálu. V rámci nej pribudli nové informačné tabule, zmenil a obnovil sa systém značenia tratí, zrealizovalo sa rozšírenie a prerezanie chodníkov, pribudli nové oddychové zóny s lavičkami a stolíkmi. Upravené bolo aj parkovisko z oboch strán cesty II. triedy smerom na Pálenicu a na Knolu.
V areáli Grajnár je k dispozícii päť značených tratí v dĺžke 3, 5, 6, 10 a 13 km s prevýšením 80 až 360 m, ktoré majú východzí i cieľový bod v Sedle Grajnár. Všetky okruhy sú jednosmerné, smer pohybu je v teréne značený. Trate prechádzajú zaujímavým zalesneným územím s viacerými vyhliadkami a oddychovými miestami. Parkovanie i prístup na trate sú bezplatné. Počas zimnej sezóny sú trate strojovo upravované. V prípade dostatočnej snehovej nádielky sú určené bežkárom, po zvyšok roka sú tu vítaní i peší turisti, bežci či cyklisti.
V budúcnosti sa plánuje pokračovať s ďalším rozširovaním areálu o nové oddychové zóny a nové okruhy tratí smerom na Hlinisko Roztoky, Hnilec a Knolu.
Mesto Spišská Nová Ves, Lesy mesta Spišská Nová Ves a Centrum voľného času Adam usporiadajú 15. – 16. februára verejné preteky v behu na lyžiach Grajnár 2013. Počas prvého dňa budú štartovať žiacke a mládežnícke kategórie. Na druhý deň budú súťažiť ženy a muži.
Záujemcovia o bežecké lyžovanie si však môžu vybrať aj z ďalších tratí. Športový klub Arching v spolupráci s HZS Slovenský raj pripravili tréningové a lyžiarske bežecké trate v lokalite Smižany – Maša a Letisko Spišská Nová Ves. Upravené sú pre korčuľovanie v šírke min. 3 m, paralelne s nimi je natiahnutá klasická stopa. K dispozícii je 11,5; 9 a 2,5-kilometrový okruh.
Návštevníci sa na tratiach môžu stretnúť aj so psím záprahom, preto všetkých športuchtivých nadšencov prosíme o obozretnosť a akceptovanie ich prítomnosti. 
 
 
 

Vyberte región